22.11.2011

Sushi!

Jos mulle olisi puoli vuotta sitten sanottu, että tuleva lempiruokani on sushi, olisin nauranut räkäisesti päin naamaa. Että minäkö himoitsisin raakaa kalaa ja merilevää? Ja viitsisin näperrellä sen parissa, kun en muutenkaan ole mikään keittiöihme?  Edellisessä postauksessa kyselinkin, löytyykö isommalle sushi-postaukselle mielenkiintoa, joten tässä tulee. Tehtiin J:n kanssa sunnuntaina iltapalaksi kasa sushia tonnikala-kermaviili- ja surimitäytteillä.  

Sushia on siis monenlaista, eivätkä kaikki sisällä merilevää tai raakaa kalaa. Sushia löytyy myös ilman riisiä, tosin itse en vielä ole maistanut sellaisia. Me ollaan J:n kanssa tehty itse vain norimakeja, eli pieniä merilevärullia. Shakenigiri, eli lohipäällysteinen riisipallo on suosikkini ravintolassa, mutta itse en vielä ole uskaltanut tehdä niitä, koska onnistuisin kuitenkin mokaamaan wasabin kanssa. Noin muuten nigirien teko on vielä yksinkertaisempaa kuin makien, sillä riisipallot voi muotoilla käsin, ja päälle vain lätkäistään juurikin se lohi tai vaikka jättikatkaravun pyrstö.


Norimakeihin tarvitaan bambumatto, sushiriisiä, japanilaista viinietikkaa ja paahdettuja norilevyjä. Näitä kaikkia löytyy ihan cittareista. Viinietikkapullosta riittää moneen satsiin, riisistä ja Blue Dragonin levyistä saa tehtyä suunnilleen kaksi kahden hengen satsia, riippuen siitä, kuinka paljon sushista pitää. Kannattaa muuten ostaa mieluummin noita Blue Dragonin levyjä, sillä niissä on 10 norilevyä, Yutakan vastaavissa vain viisi. Hintaeroa paketeille on noin euron verran, joten levyjen kappalehinta on Blue Dragonilla edullisempi. Myös ihan tavallinen puuroriisikin käy kuulemma sushiin, kun sen maustaa viinietikalla.

Blue Dragon myy myös valmiita sushikittejä, johon tarvitsee lisätä vain täytteet.


Homma lähtee liikkeelle riisin keittämisellä, paketissa on siihen hyvät ohjeet. Loraus viinietikkaa sekaan ja annetaan jäähtyä. Tämän jälkeen riisiä aletaan levittää norilevyille bambumaton päällä. Sormet kannattaa kastella hyvin kylmällä vedellä, jotta riisi ei tartu sormiin.
Riisiä levitetään noin 2/3 pituudelta norilevylle, ja alareunaan lisätään täytteet. Tämän jälkeen norimaton yläreuna kostutetaan, ja koko paketti rullataan bambumaton avulla tiiviiksi ja leikataan suupalan kokoisiksi paloiksi.

Sushin täyteenä ei tosiaan ole pakko olla raakaa kalaa. Maistelun voi aloittaa vaikka kurkku- tai paprikatäytteisillä rullilla. Säilyketonnikala, katkarapu, avokado ja salaatti sopivat kaikki oikein hyvin susheihin, ja raakaan kalaan voi totutella vaikka graavi- tai kylmäsavulohen kanssa. Kun sitten haluaa alkaa maistelemaan sitä raakaa kalaa, kannattaa se aina ostaa ruokakaupan tuoretiskiltä ja mainita erikseen kalan tulevan sushiin, niin saa mahdollisimman tuoretta tavaraa.Sushi tarjotaan perinteisesti soijakastikkeen, wasabitahnan ja inkiväärilastujen kanssa, mutta itse en pidä inkivääristä, enkä uskalla pelata wasabin kanssa. Inkiväärilastujen on tarkoitus puhdistaa makunystyrät aina ennen seuraavaa sushipalaa, jotta maut tulevat parhaiten esiin.


Sushia ei muuten kannata dipata soijaan riisi edellä, sillä soija saa riisin irtoamaan toisistaan ja sushin hajoilemaan.

Juomaksi sushin kanssa sopii vihreän teen ja veden lisäksi kuulemma kuiva valkoviini tai kuohari, mutta koska olen nirso, olen itse pitäytynyt vedessä ja kokiksessa.

Sushi saattaa vaatia totuttelua, etenkin merilevän ja raa'an kalan kohdalla. Itse maistellessani ensimmäistä kertaa olin vähän kummissani, mutta söin kuitenkin mielelläni. Eikä muuten mennyt kauaa, kun tajusin, että olin jäänyt koukkuun. Mitään edullista herkkuahan tämä ei ole, mutta reilusti terveellisempi vaihtoehto kuin esimerkiksi pizza tai hampurilaiset. Ja tykkään muuten näistä nykyään reilusti enemmän kuin edellä mainituista.

13 kommenttia:

 1. Siis se sushissa oleva raaka kala maistuu kuin graavi- tai kylmäsavulohi? Mähän rakastan niitä!! Nyt pakko päästä johonkin kokeilemaan... Harmi ettei täällä landella oikein ole semmosia rafloja ;)

  VastaaPoista
 2. Ainakin mun suuhun maistuu kovasti samalle! :) Sulla pitää sitten suunnata lähimpään cittariin ja tehdä itse sushia ;)

  VastaaPoista
 3. Sushi näyttää aina niin hyvältä, oon kuitenkin kaikelle merenelävälle allerginen..

  VastaaPoista
 4. Olkoon vaan inkivääri tarkoitettu suunpuhdistusta varten, meikäläisen mielestä se maistuu loistavalta myös sushipalojen kanssa. ;)

  Merilevää ei tosiaan suositella, jos on pahasti allerginen kalalle tai äyriäisille. Jäämiä saattaa olla, vaikka nori periaatteessa puhdasta levää onkin.

  VastaaPoista
 5. Mun oli PAKKO tulla heti kuolaamaan tänne!:D Ei paljon aamuinen sushi enää helpota, kun mieliteko iski nyt uudelleen.. Tanks!

  VastaaPoista
 6. Mulla on vielä tarpeet seuraaallekin satsille, taitaa olla sen vuoro huomenna ;)

  VastaaPoista
 7. Kuinka paljon noi sushiainekset sit maksaa? Haluaisin kovasti tehdä, mutta pitäisi varta vasten lähteä ainesten takia kauemmas kauppaan ja olis aika pettymys, jos ne olis todella kalliita. Jos nyt oletetaan, että haluaisin tehdä sen verra makirullia, kun yhdestä avokadosta riitää, niin paljonko tulis koko homman hinnaks suunnilleen?

  VastaaPoista
 8. ANonyymi: Nyt en ulkoa muista, voin tsekata huomisella kauppareissulla summittaisen hinnan :)

  VastaaPoista
 9. On joo unohtunu, sori :( Maisan sairastuminen pisti pasmat sekaisin tällä päässä kaikin puolin :( Käyn tänään kuitenkin kaupassa, ja lupaan tsekata!

  VastaaPoista
 10. Niin paljonka ne sushi ainekset suunnilleen maksaa? Taas unohtanut? :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esim. BLue Dragon Meal Kit maksaa vajaan kympin, siinä on yhtä herkuttelukertaa varten kaikki tarvittava täytteitä lukuunottamatta. (Riisi, levät, viinietikka, soija ja wasabi)

   Poista

Kommentit ja kysymykset ovat tervetulleita :) Kaikki asialliset viestit julkaistaan.