25.4.2012

Muistathan harkita?

Alkaa taas olla se aika vuodesta, kun lehtien ja Facebookin kirpparipalstoille tupsahtelee toinen toistaan söpömpiä kissanpentukuvia, ja moni hankkii pörröisen palleron kotiinsa sen kummempia miettimättä. Syksyn tullen tämä näkyy sitten eläinkodeissa, kun osa kissoista päätyy ensin kadulle ja sitten eläinkotiin. Osa jää kadulle loppuelämäkseen, ja se elämä on usein valitettavan lyhyt ja stressaava.


Sovitaanko, että kissan hankkimista harkitsevat ja ne, jotka jo kissan omistavat, muistavat ainakin nämä:


1. Kissan luovutusikä on 12 viikkoa. Kissanpentu oppii syömään kiinteää ruokaa ja käyttämään hiekkalaatikkoa jo reilusti aiemmin, mutta tarvitsee silti vielä aikaa emonsa ja ja muun pentueen kanssa kehittyäkseen kunnolla ja oppiakseen elämään, kuten kissan kuuluu. Liian nuorena luovutetun kissan vaivoja ovat monesti esimerkiksi eroahdistus ja merkkailu, eikä kissa välttämättä osaa pitää esimerkiksi kynsiään kurissa leikkiessä tai sylissä. Nuorena luovutettu kissa saattaa olla myös aggressiivinen vanhemmiten. Ongelmat eivät välttämättä nouse näkyviin heti.

Omaa kokemustakin tästä valitettavasti löytyy, sillä ensimmäinen kissani, Maisa luovutettiin mulle liian nuorena. Iäksi mulle kerrottiin luovutushetkellä 13 viikkoa, mutta tosiasiassa ikää oli maksimissaan kahdeksan viikkoa. Maisalla oli koko elämänsä ajan käytösongelmia, joista näkyvin oli varmasti merkkailu ja se, ettei Maisa kestänyt olla erossa minusta. 

Luvoutushetkellä kissan tulisi myös painaa vähintään kilon verran, eli ihan pieni kissa tuskin on vielä 12-viikkoinen.2. Kissa elää oikein hoidettuna jopa 15-20 vuotiaaksi. Tämä tarkoittaa sitä, että sitoudut kissaan yhtä pitkäksi aikaa kuin lapseen. Kissa vaatii aikaa, huomiota ja hoitoa, vaikka onkin itsenäisempi kuin esimerkiksi koira. Kissa ei ole lelu, josta voi luopua, kun kyllästyttää, kun unelmien vuokra-asuntoon ei saakaan tuoda lemmikkiä tai kun mahdollinen uusi seurustelukumppani inhoaakin kissoja. Tämän vuoksi kissan ja minkä tahansa lemmikin hankinnassa tulisi ottaa huomioon myös sen kumppanin mielipiteet, sillä toista ei voi velvoittaa ottamaan vastuuta eäimestä vastoin tahtoaan.

Kissaa ei myöskään voi jättää päiväkausiksi yksin, vaan lomallekin lähtiessä kissa tarvitsee hoitajan, joka vähintään kerran päivässä käy vaihtamassa veden,ruokkimassa, puhdistamassa hiekkalaatikon ja viettämässä kissan kanssa aikaa. Ihannetilanne olisi se, että kissan voisi viedä jollekin tutulle hoitoon loman ajaksi.


3. Kissaa ei saa päästää ulos ilman valvontaa. Kissa pärjää täysin sisäkissanakin vallan mainiosti, kunhan omistajlla on aikaa ja jaksamista tarjota tarpeeksi virikkeitä, mutta ulkona se kohtaa yksin vaaroja, joita ei kukaan osaa ennustaa. Autot, petoeläimet, muut ihmiset, putoamiset ja kiinni jäämiset ovat asioita, joiden jälkeen kissa ei enää välttämättä koskaan tule takaisin. Kissa voi myös itse aiheuttaa harmia esimerkiksi naapureille. Kissan vapaanapito taajamassa on myös laitonta. Valjaissa tai tarhassa ulkoilu on tietenkin aina vain plussaa.


4. Kissa, jolla ei ole tarkoitus teettää pentuja, täytyy leikkauttaa. Näin estetään vahinkopentujen syntyminen ja vähennetään kadulle päätyvien kissojen määrää. Samalla helpotetaan myös niin omaa kuin kissankin elämää, kun kissa ei ole kiimassa turhaan. Noin satasen maksavan leikkauksen jälkeen elämä helpottuu kummasti, kun kissa ei enää mourua, kiehnää ja merkkaile paikkoja yötä päivää.


5. Kissa ei koskaan ole ilmainen. Vaikka kissasta itsessään ei joutuisikaan maksamaan, kissasta huolehtimiseen uppoaa kyllä rahaa. Kissa tarvitsee muutakin kuin halvimpia markettiraksuja ja kerran parissa kuussa hiekanvaihdon. Laadukas kissanruoka, hiekka, lelut, harjat, hiekkalaatikot ja ruokakupit ovat vähimmäishankintoja, mutta usein tarvitaan muutakin.

Hyvällä tuurilla eläinlääkäri- ja terveydenhuoltokulut rajoittuvat rokotuksiin ja madotuksiin sekä leikkaukseen, huonolla tuurilla rahaa menee siihenkin enemmän. Kissan terveys ei kuitenkaan ole asia, josta voi tinkiä. 


6. Parhaimmillaan kissasta saa loistavan lemmikin ja seuralaisen. Onnistuminen vaatii kuitenkin panostusta omistajalta, sillä laiminlyöty kissa on harvoin maailman ystävällisin.

Tämä asia on mulle henkilökohtaisesti tärkeä. Mulla on ollut elämäni aikana yhteensä neljä kissaa. Mikki oli meillä kun olin ihan pieni, ja sen jälkeen unelmoin koko ajan uudesta kissasta. Pienenä meille ei toista kissaa voinut mun ja veljen allergioiden ja astman takia tulla, mutta Maisan otin vuosien harkinnan jälkeen pari vuotta sitten. Maisa jouduttiin päästämään sateenkaarisillalle valitettavasti ennen joulua, mutta meille jäi vielä Tipu, ja helmikuussa kotiin tuli Peppi. 


Tipu ja Peppi on taustoiltaan ihan päinvastaisista olosuhteista. Siinä missä Peppi on syntynyt puhdasrotuisena asiantuntevalle kasvattajalle, Tipu on syntynyt villinä hylätylle emolle. TIpun ensimmäiset kolme kuukautta kuluivat keminmaalaisen hajottamon ympäristössä, mistä se emoineen ja veljineen pelastettiin marraskuussa 2010 -30 asteen pakkasilla. Mulle tullessaan tammikuussa se oli niin villi, ettei sitä saanut edes katsoa. Nyt melkein puolitoista vuotta myöhemmin Tipu on jo täysin kesy kissa, josta ei ikinä uskoisi, että sen tausta on niin rankat.

Toivonkin nykyisiltä ja tulevilta kissanomistajilta ennenkaikkea harkintaa ja vastuuntuntoa. Asiantuntija ei tarvitse olla, mutta oma vastuu täytyy muistaa. Kissa ei ole lelu, eikä se pärjää ilman ihmisen huolenpitoa.

30 kommenttia:

 1. Ihania kisuja! :) Aina pistää vihaksi kun miettii miten joku ihminen voi kohdella tälläisiä suloisuuksia niin julmasti, kuin hylkäämällä >:(

  Tää blogin ulkoasu on muuten tosi kiva :) Ainoa mikä mua hämää on, että bannerin teksti on tuollainen turkoosi :D Onhan se nätti väri, mutta joku harmoonisempi noiden bannerin kuvien kanssa voisi sopia paremmin. Mielipide kysymys toki :)

  http://johannnav.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Juu, nää on niitä mielipide-eroja nää värijutut :)

   Poista
 2. Mitenkäs muuten kissan ruoka-asiat? Tai siis sanotaan ettei markettiruokaa saisi syöttää, tulee virtsakiviä? tai jotain. Mitä ruokaa te ootte syöttäny kissoille ja ootteko syöttäny yhtään markettiruokaa (whiskas, sheba ym?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä syötetään mm. ROyal Caninia, Applawsia, Almo Naturea ja ihan täyttä jauhettua possun sydäntä, silloin tällöin myös jauhelihaa ja broilersuikaleita. Marketista ei koskaan osteta raksuja, jotka on siis se paha juttu, mutta Latzin As Good As It Looks -märkäruokia ja Pirkan pikkupurkkeja ollaan syötetty, tarkan tutkimisen jälkeen :)

   Poista
 3. Eksyin sattumalta blogiisi, ja täytyy sanoa, että olin hyvin positiivisesti yllättynyt! Ihanan asiallisesti otat kantaa kaikkeen, ja lisäksi tyylisikin on kiva. :)
  Tämä kissapostaus oli nyt hyvä tähän vuodenaikaan liittyen, olen samoilla linjoilla (itsekin kahden kissan omistajana).

  Anyway, loistava blogi, jään seurailemaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia kovasti! Tervetuloa seurailemaan! :)

   Poista
 4. Eksyin blogiisi ja pidin. Olet kaunis nainen :)

  Jäi vaan kaivelemaan toi, että sanot, ettei kissaa saa päästää yksin ulos ilman valvontaa. Ei pidä paikkaansa, sitä ei kukaan voi kieltää. Sä et ole tainnut asua maalla? Itse asun, peltojen ja metsien keskellä ja lähin iso tie kulkee 5km päässä. Oon 11-vuotiaan maatiaiskissan onnellinen omistaja ja hän kulkee vapaana päivät pitkät. Itse oon sitä mieltä, että kissan kuin kissan pitää saada ulkoilla. Tietysti se on ihan kiinni siitä, mihin kissa tottuu. Mun kissa esimerkiksi ei ikinä suostuisi asumaan sisällä kellon ympäri, ja kerran, kun kotipaikkakunnalla metsästettiin villikissoja, piti itse ulkoiluttaa kissaa hihnan päässä, ja siitähän ei tullut mitään, kun kissa ampaisi ensimmäisenä talon alle piiloon, eikä sitä saanut sieltä revittyä pois. Eli tottumuskysymys. Itse en kuitenkaan ottaisi kissaa pieneen kerrostaloyksiöön, mutta ymmärrän, jos joku toinen ottaa. Mun mielestä et saisi silti tuomita niitä, jotka pitää kissaansa vapaana. Ja voin vakuuttaa että meitä on paljon, jokainen kissanomistaja maaseudulla päästää taatusti kissansa ulkoilemaan vapaasti. Jos tarkoitit taajama-alueita, olen kanssasi täysin samaa mieltä. Kuitti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)

   Ja kyllä, olen asunut maallakin, ja sukulaisia asuu noinkin syrjässä asutuksesta kuin sinä. Siltikään en päästäisi kissaani valvomatta ulos edes siellä, niin paljon on kuullut kissoista, joille on syystä tai toisesta käynyt huonosti yksin ulkona. En myöskään pidä toimintaa millään lailla järkevänä, turvallisuudesta puhumattakaan. On jokaisen oma asia, miten oman kissan kohdalla toimii, mutta kuten itse sanoit, kissojen ulkoilu on _tottumiskysymys_. Kissa pärjäisi maallakin vallan mainiosti sisällä, ihminen on se joka sen totuttaa ulos. Sille ei kuitenkaan mitään perustavanalaatuista tarvetta ole, joten miksi riskeerata kissan henki? Valvottu ulkoileminen joko tarhassa tai valjaissa on pelkästään hyväksi, vaikka toki valjaisiin tottuminen voi olla joillekin kissoille hankalaa.

   Poista
  2. Minua hieman hämmentää tuo yleistys, että "jokainen kissanomistaja maaseudulla päästää taatusti kissansa ulkoilemaan vapaasti". Olen itse asunut suurimman osan elämästäni maalla, hyvin pienessä kylässä, jossa suurin osa kissoista kulki vapaana. Itse kuitenkin olen pitänyt kissat sielläkin asuessani sisällä(siitä lähtien kun aloin tiedostamaan vapaana pitämisen vaarat paremmin), enkä suinkaan antanut niiden ulkoilla vapaana. Syitä on hyvin monia. Nykyään saa esimerkiksi jatkuvasti lukea juttuja siitä kuinka vapaana ollutta lemmikkiä on saatettu rääkätä mitä julmemmilla tavoilla. Jotkut eivät todellakaan pidä eläimistä, ja tekevät kamalia juttuja niille jos saavat mahdollisuuden. Monet ärsyyntyvät loputtomasti siitä jos kissa käy tontilla tms., ja usein ihan syystäkin. Kissa voi helposti käydä tarpeillaan vaikkapa lasten hiekkalaatikolla, ja siitä nyt tuskin kukaan ilahtuu. Ja mitä autoihin tulee, niin vaikkei niitä hirveästi lähistöllä liikkuisikaan, niin yleensä ihmisillä on kuitenkin se oma auto maalla, ja tiedän tapauksia joissa se perheen kissa on jäänyt nimenomaan oman auton alle. :/ Sitten on vielä kaiken maailman pedot, niitä kyllä löytyy ja monille kissa on kuitenkin aika altis. Suomen pakkanenkaan ei pahimmillaan kyllä oikein sovellu kissalle. Ennen vapaasti ulkoillutta kissaa on kyllä vaikeampi alkaa yhtäkkiä pitämään sisäkissana, mutta ainahan muutoksen voi tehdä vaikka seuraavan kissan myötä. Ja kyllä se joskus onnistuu niinkin, että kissa on ennen saanut vapaasti ulkoilla mutta tottuu silti elämään sisällä. Meidän vanha kolli eli viimeiset vuotensa sisäkissana, ja varsin tyytyväisen oloinen herrasmies oli hän. Tykkäsi olla valjaissa kovasti, ja vanhana hiirestäjänä pyysi mm. sammakoita suoraan valjaista. :D

   Poista
  3. Sehän se juuri on, että vaikka isoakaan autotietä ei olisi lähellä, kissa voi jäädä omankin auton alle, joutua tekemisiin petoeläinten kanssa, pudota, jäädä jumiin tai mitä vaan. Ei voi tietää. Ja kun mikään kissa ei kuitenkaan ole pennusta saakka sellainen, että olisi pakko päästä ulos vapaaksi, vaan ihminen sen siihen ulkoiluun totuttaa. Vanha kissa ei ehkä totu enää sisälle, mutta miksi totuttaa pentu ulkoilemaan vapaana?

   Poista
  4. Kyllä kissan on maalla hyvä olla ulkokissana. Ne on herranjumala eläimiä, petoeläimiä, jotka pystyy jopa ruokkimaan itsensä siellä ruualla, joka on varmasti royalcanineja sun muita paljon parempaa ravinoa niille. Tollanen ''mitä jos sille sattuu jotain'' -asenne on jotenkin hölmö. Pidätkö mahdolliset lapsesi sisällä lukkojen takana 10-vuotiainakin? etkä päästä kotipihallekaan ilman valvontaa? Nehän voi vaikka pudota kalliolta, puusta. Nekin voi jäädä auton alle. Se on elämää se. Ei siinä kissan elämää riskeeraa jos sen ulos päästää jumalan selän takana ja miksei vähän tiheämmässäkin asutuksessa.

   Ja jos tai paremminkin kun se kissa on leikattu, se ei kovin pitkälle pihapiiristä lähde. Meilläkin kotona on ulkokissa, vaikka joka tontinsivustalla on (nykyään) naapuri. Meidän kissa kuitenkin pysyy meidän sekä vain yhden naapurin tontin rajojen sisällä (naapurin kolli on meidän kollin hyvä ystävä :) ). En näe _mitään_ väärää, että päästämme maatiaiskollimme pihalle touhuumaan. Pääsee aina sisälle kun vaan haluaa. Koputtaa kyllä ikkunaan jos ei kukaan muuten huomaa :)

   Muuten olen kyllä niin samaa mieltä kanssasi tällaisena kissojen ystävänä! hyvä kirjoitus :)

   Poista
  5. Pitäisikö siis koirat, kanit, hevoset, lehmät ja vaikka kalatkin päästää ulos ilman mitään valvontaa? Miten kissa poikkeaa näistä eläimistä niin, ettei se tarvitse valvontaa? Samalla tavallahan nekin saisivat ravintonsa luonnosta kuin kissat.

   Vapaana ulkoilun riskit ovat ihan todelliset, ja ihan erilaiset kuin lapsilla, jotka eivät kuitenkaan käytännössä koskaan ole esimerkiksi vaarassa joutua jonkun kiduttamaksi ihan vain koska joku ei pidä lapsista. Lapset myös pieninä harvemmin kulkevat ulkona ihan täysin ilman valvontaa ennen kouluikää, ja koulun alkaessakin koulumatkat ovat yleensä suhteellisen riskittömät.

   Ymmärrän myös sen, että vapaana kulkeva kissa saattaa aiheuttaa haittaa esimerkiksi naapureille merkkailemalla paikkoja tai mouruamalla oven takana.

   Jokainen tekee omat valintansa sen suhteen, miten toimii oman kissansa kanssa, mutta minä en vain näe _mitään_ syytä sille, miksi pentukissa täytyisi opettaa ulkoilemaan vapaana, kun se ei sitä kuitenkaan tarvitse elääkseen tervettä ja onnellista elämää. Tarhassa tai valjaissa ulkoilu riittää vallan mainiosti.

   Olen sen verran monta tapausta nähnyt, missä kissalle käy huonosti nimenomaan vapaana ulkoilun takia, että en voi pitää sitä turvallisena tai järkevänä vaihtoehtona. Jännä ilmiö on myös se, miten monet kokevat, että maatiaisen täytyy ulkoilla vapaana, kun taas rotukissat eivät sitä tarvitse. Maatiaisilla ja rotukissoilla kun ei kuitenkaan mitään niin suuria eroja ole keskenään, että maatiainen tarvitsisi ehdottomasti sitä ulkoilua.

   Poista
  6. Kaikki ne ulkokissat, jotka tiedän, eivät poistu pihaltaan kuin korkeintaan lähimetsään tai viereiselle pellolle. Meidän kissa varoo kaikkia ihmisiä ulkona, paitsi omia perheenjäseniä. Ei päästä vierasta silittämään saatika mene naapurin oven taakse mouruamaan. Tällaisilla kissoilla, jotka tota tekevät, ei varmasti ole hyvät kotiolot eikä aina pääsyä sisälle omaan kotiin. Kissojen ja mainitsemiesi eläinten ulkokäyttäytymistä ei voi verrata keskenään. Kissa on alunperin kesytetty ULOS jahtaamaan hiiriä ja myyriä. Onhan se lehmä takapihalla vapaana vähän eri juttu kun kissa takapihalla vapaana. Säikky nauta on ihmisellekin vaarallinen. Koirat taasen voivat puolustaa reviiriään liiallisesti, jolloin ikäviä puremistilanteita tapahtuu. Toki olen sitä mieltä, että hyvin koulutettu koira voi olla maalla vapaana, kun on opetettu rajat.

   Rotukissat ovat maatiaiskissaa usein vielä vähän kesympiä ja luottavat ihmisiin eri tavalla. Siksi esim. en mitään ragdollia päästäisi ulos. Luottamus ihmisiin on liian suuri, jolloin tollasia ikäviä kidutustilaneita pääsee syntymään.

   Ja kun tosiaan puhun maalla/pienissä paikoissa ulkokissaksi päästämistä, siellä tuskin liikkuu vierasta porukkaa, joka jotain sellaista tekisi. Tiedän kissoja, jotka ulkoilevat kerrostalolähiössä ja sitä en hyväksy. Liikaa ihmisiä ja liian vähän piilopaikkoja kissalle.

   Tietenkin kissanomistajan tulee tarkkailla kissansa käyttäytymistä aluksi, kun sen ulos ensimmäisiä kertoja päästää. Opettaa tietty kutsuääni, jolloin kissa tulee luokse lähes aina kun huutaa. Jos näyttää siltä, että se kissa ei osaa käyttäytyä ja menee naapurin puolelle häiriköimään ja kusemaan nurkkiin, on tietenkin syytä alkaa ulkoiluttamaan valjaissa ja pitää ns. sisäkissana.

   Kissat on kautta aikojen ollut ulkokissoina, niin en voi ymmärtää, miksi jonkun mielestä on PAKKO teljetä ne sinne sisälle, vaikka puitteet ulkoiluun olisi hyvät. Ei se ole lakiin kirjattu, eikä toivottavasti kirjatakaan. Kyllä sisäkissalla on hyvä elämä kerrostalossa mutta varmasti ulkokissalla parempi maalla.

   Poista
  7. Me ei nyt vaan siis päästä tässä asiassa samalle aaltopituudelle :D Minä olen sitä mieltä, että kissa ei kuulu ulos valvomatta, oli olosuhteet mitkä hyvänsä. Suurin osa tietämistäni tapauksista, joissa kissalle on käynyt yksin ulkoillessa huonosti, on tapahtuneet nimenomaan maalla ja pienillä paikkakunnilla. On jääty auton alle, tultu kotiin kuolemaan, kun takapää on murskana, uitettu öljyssä ja pantaan kiinnitetty lappu, jonka mukaan kissa tulee seuraavan kerran kotiin kuolleena, jos vielä ulkoilee. Sen takia mä koen, että vapaana ulkoilu ei ole millään lailla hyvä vaihtoehto. Koskaan kun ei voi olla varma siitä, että puitteet on hyvät. En myöskään sanoisi, että ulkokissan elämä on parempi, kuin sisäkissan, olettaen, että molemmista huolehditaan oikein.

   Lakiin on myös kirjattu, ettei koira tai kissa saa olla vapaana taajamassa, eikä se saa päästä lainkaan esimerkiksi yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikoille tai kuntopoluille. (Järjestyslain 4. luku, §14)

   Sovitaan siis, että ollaan eri mieltä tästä asiasta, sä teet omien kissojesi kansa miten haluat, samoin kuin mä omieni. Silti mä kehoitan kuitenkin uuden pentukissan hankkijaa pitämään kissansa sisällä, nimenomaan noiden kertomieni kaltaisten tapausten takia.

   Poista
  8. Jees, tää aihe varmaan jakaa mielipiteet kahtia. Mä oon ehkä 2 kertaa uutisista lukenu tollasista tapauksista, jossa kissaa ois rääkätty. Meilläpäin ei ole ikinä tehty mitään tollasta. Ja voin olla varma, ettei kukaan pääse tekemään mitään pahaa meidän pihalla ulkoilevalle nössölle kollille :)

   Kotipaikkani on haja-asutusaluetta, joten kissan ulkoileminen on täysin laillista eli toimimme ihan oikein :)

   Poista
  9. ^ Pystytkö estämään kissan pääsyn yleisille uimarannoille, lasten leikkipaikoille tai kuntopoluille? Niin kauan, kuin et voi 100% varmasti sanoa, ettei kissa näillä paikoilla käy, ei toimintasi ole laillista. :) Mutta eipä siinä, jokainen tekee omat ratkaisunsa lemmikkiensä suhteen.

   Itse olen täysin samoilla linjoilla Tiinan kanssa. Kissa on kesyeläin, lemmikki, eikä sen kuulu millään järkevällä syyllä olla vapaana Suomen luonnossa. Kotikissoilla on yhtä paljon tekemistä petoeläinten kanssa kuin koirilla. Molemmat ovat ihmisten tarpeisiin jalostettuja eläimiä, joilla on luonnossa villejä sukulaisia. Se ei tarkoita, että ne kuuluisivat luontoon tai millään tavalla pärjäisivät siellä.

   Paljon tulee pohdittua muunmuassa sitä, kuinkahan moni kissa tälläkin hetkellä popsii uhanalaisten lintujen munia ja poikasia poskeensa, kun eivät mokomat osaa vielä tässä vaiheessa lentää pakoon. ;) Harvempi siitä joutuu vastuuseenkaan. Vaikka oma mussukka vetäisi nassuun mitä kirjokerttuja, liito-oravia tai sinirintoja tahansa, aika harva edes tajuaa kyseisten lajien olemassaoloa (saati suojelustatusta!) tai olisi valmis mokan sattuessa korvaamaan kyseisen eläimen arvon. :) Tiedostan toki, etteivät kissat liene näille lajeille pahin uhka, mutta uhka kuitenkin - ja vieläpä täysin turha sellainen. Täysin valvomaton ulkoilu kun ei ole kissallekaan kovin terveellistä. Jos käsitys on tosiaan se, että ulkoilua ei joko A) valvota tai B) ole ollenkaan, niin aika rajoittunutta toimintaa. :P Itselläni on löllykkä 6,5-vuotias leikattu ragdoll, joka ei paljoa ulkoilua haluakaan, mutta ennen kuin olen valmis käyttämään aikaani valjaissa ulkoiluttamiseen, en aktiivisempaa kissaa hanki.

   Vaan eipä siinä. Kissojenhan puolesta tämä eniten harmittaa, mutta omistajien päätöshän siinä on lopulta kyseessä. :)

   Poista
  10. " ^ Pystytkö estämään kissan pääsyn yleisille uimarannoille, lasten leikkipaikoille tai kuntopoluille? Niin kauan, kuin et voi 100% varmasti sanoa, ettei kissa näillä paikoilla käy, ei toimintasi ole laillista. :) Mutta eipä siinä, jokainen tekee omat ratkaisunsa lemmikkiensä suhteen. "


   Voin sanoa 100% varmuudella, että kissani ei pääse lasten leikkipaikoille, kuntopoluille tai yleisille uimarannoille. Ei ole lähistöllä minkään näköistä yleistä paikkaa. Lähin 4km päässä, jonne kissani reviiri ei ylety (rajoittuu edelleenkin kotipihaan yhden naapurin pihaan). Eli toimintamme on täysin laillista :)

   Hohhoijaa, vai kissa uhka uhanalaisille pieneläimille.. Joo itsekin sanoit, että ei suurin uhka, mutta kissa uhkana uhanalaisille linnuille ym. on niin törkeen minimaalinen. En ymmärrä, miten jotain tollasta toit esille. Eikö sulla todellakaan ole parempia perusteita? Eiköhän se ihminen ole se suurin peto ja toiminnallaan on aiheuttanut sen, että lajeista on tullut uhanalaisia. Ei petoeläimet, jotka kuuluvat luonnon kiertokulkuun.

   ''Kissojen puolesta tämä eniten harmittaa'' ??? Et taida tuntea kissaeläimiä kovin hyvin. Mua ei ainakaan harmita meidän kollin puolesta, joka kesäpäivinä makoilee mitä ihmeellisimmissä lymypaikoissa meidän kotipihallamme :)

   Poista
  11. Siinä on vaan sellaiset pointit, että kissa ei kuulu suomalaiseen luontoon, ja pystyy pienen alueen eläimistöä sekoittamaan aikalailla.

   Ja Foxie taisi tarkoittaa tuolla kissojen puolesta harmittamisella sitä, että kissoillehan se yleensä sitten käy huonosti, kun jotain sattuu, ja siksi niide puolesta harmittaa eniten.

   Poista
  12. Kissat eivät kuulu luonnon kiertokulkuun. Ihminenhän ne kissatkin luontoon päästää. Mun mielestä se, että tämäkin TÄYSIN TURHA luonnon vahingoittaminen otetaan asenteella "öhöhö ei oo väliä niin pieni juttu" on aika typerää, mutta tosin puhun ehkä vähän eri koulutustaustalla näistä ekologia-asioista kuin peruspulliainen. ;D Mulle kun on päivänselvää, että Suomenkin vastuulajeille yksikin menetetty lisääntymisikäinen yksilö voi olla liikaa.

   Ja tarkoitin tosiaan sitä, että kissallehan siinä köpelösti käy, kun auton alle jää. :)

   Poista
  13. Löysin tänne kun googlettelin kissojen vapaana liikkumista, hienoa nähdä vastuullisia ja luontorakkaita kissanomistajia! :)

   Poista
 5. Ihania kisuja :)

  Toi markettiraksujen syöttäminen on kyllä oikeesti huono juttu, mutta siihen itse sorrun aina kun ei ole kalliimpaan varaa. Olisin itse voinut harkita tarkemmin kisujeni ottamista, mutta enhän silloin teininä ymmärtänyt mitään mistään kissan ruuista, että ne vois aiheuttaa jotain virtsakiviä (tai pahimmassa tapauksessa munuaisvaivoja kuten äitini kissalla). Nykyisin ostan kyllä itsekin niitä Pirkan pikkupurkkeja, kun vaan K-kaupassa käyn, ne ovat suht halpoja ja sisällöltään jees. Mutta kyllä todella toivoisin että olis enemmän rahaa kisujen ruokaan, syöttäisin niille mielelläni tuoretta ruokaa.

  Mutta kyllä nuo karvaset otukset ainakin vielä ovat terveinä pysyneet (*koputtaa puuta*) ja kovin eläväisiä ja tyytyväisiä ovat oloonsa. Mun toinen kissa tuli kanssa joskus 8-viikkoisena mulle, ja olihan se ihan armottoman pieni rääpäle, ja hieman käytösongelmia löytyy edelleen. Oikeastaan mun mielestä semmonen ärhäkkyys ja temperamenttisuus kisussa on ihan suloista, ei se kuitenkaan mitään pahaa kenellekään tee, vähän ehkä varpaasta nappaa hampailla :D Ja onneksi tää kaveri ei oo koskaan merkkaillu, vaikka onkin luovutettu niin aikasin! :)

  P.s. Miten vähän sun kissat oikein pissii, jos vaihat hiekan kerran parissa kuussa..? ;)

  VastaaPoista
 6. milli: Pieni temperamentti ei tosiaan haittaakaan, mutta kun käytösongelmat menee esimerkiksi siihen että kissa merkkailee jatkuvasti tai kissa on oikeasti aggressiivinen, niin se on jo oikeasti pahasta.

  Niin ja tuo hiekanvaihtolause oli kärjistetty, itse vaihdan hiekat kahdesta laatikosta noin kolmen viikon välein. (Ja päivittäin kerätään jätökset pois ja sekoitetaan). Meillä käytetään kristallihiekkaa, jossa vaihtoväli on hiukan pidempi, kuin ns. normaalissa hiekassa, mutta paria kuukautta ei sekään kestäisi kyllä millään :D

  VastaaPoista
 7. Hyvä kirjoitus! Se on niin totta, että ihmiset ottaa sen kissan kun pentu on niiiin söpö, mutta kun se kasvaakin isoksi niin eipä enää kiinnostakaan.
  Kissojen luonne on myös ihan mahtava, oma pitkäkarvainen kissa ei _ikinä_ ole ottanut kynsiään esiin jos sitä vähän kiusoitellaan tai retuutellaan (hyvässä mielessä siis). Sitä piirrettä on oppinut arvostamaan kun tavannut tuttujen kissoja, joilla kynnet on heti esillä kun suurinpiirtein on silittämässä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, ja kun kissa on satu ilmaiseksi, on kynnys hylkäämisellekin pienempi, kun siinä ei ole "rahaa kiinni".

   Meilläkään Tipu ei kynsi enää kesyyntymisen jälkeen, Pepillä on vielä vähän pennun otteita leikeissään, etenkin nyt kun hampaat on just vaihtuneet/vaihtumassa. Koko ajan kuitenkin vähemmän. :)

   Poista
 8. Kiitos asiallisesta postaukesta! Blogisi on muutenkin todella mukavaa luettavaa! :)

  Sen verran ottaisin kantaa tuohon kissan vapaana ulkoiluun, että mielestäni jokaisen, myös lemmikinomistajien, tulisi huomioida kanssaeläjänsä. Itse koitan elää elämäni niin, etteivät muut ihmiset/lemmikkieläimet/eläimet kärsi minun tai kissani tekemisistä. Näin ollen tuokin on yksi perustelu sille, miksi en hyväksy kissojen vapaata ulkoilua. Tietysti myös muita syitä tälle kannalleni on.

  Kaikki eivät pidä eläimistä eikä heidän tarvitsekaan pitää ja se heille suotakoon. Vaikka minäkin olen kissaihminen en katsoisi hyvällä nurkkiini kuseskelevia kissoja. En katsoisi niitä hyvällä vaikkeivat kusisikaan. Vapaana kuljeksiva kissa voi saada aikaan esim. tarhassa olevien kissojen välisen tappelun, jossa voi käydä pahastikin. Puhumattakaan siitä, että kissoilla on useita tarttuvia sairauksia. Ulkokissojen omistajien kannattaisi miettiä asiaa tästäkin näkökulmasta.

  VastaaPoista
 9. Ihana postaus! Kissa ovat lähellä sydäntäni! Onks toi suloinen pentu ragdoll? Haluaisin itse kissan, mutta poikaystäväni on allerginen. Onkohan olemassa rotuja, joista ei tule allergiaa? Sillä semmoisia koiria on, mutta koiraa en halua.

  käy tsekkaa, jos kiinnostaa. voit vastaa sinnekin jos tietoa löytyy :>
  http://nenniliininkuplassa.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia :) Peppi, eli tuo pentu on Pyhä Birma. Jotkut ragdollit on väriltään samankaltaisia, joten pelkästä kuvasta sekoittaa helposti, etenkin pennut :) Eipä sitä taida olla täysin allergiaa aiheuttamattomia rotuja ollenkaan, ei kissoissa eikä koirissa. Jotkut saattaa toki hilseillä ja pölistä vähemmän, kuin toiset rodut. Tässä ei valitettavasti musta ollut isommin apua :)

   Poista
 10. Hyvä kirjoitus, kiitos tästä :)

  Ulkoilukysymys tuntuu jakavan ihmiset kahteen ääripäähän. Itse olen samalla kannalla kuin sinä, eli vastustan kissojen irtipitoa ihan kaikissa olosuhteissa. En pysty ymmärtämään, miksi kaikista eläimistä juuri kissa olisi se, joka ehdottomasti tarvitsee vapaanaoloa ollakseen onnellinen. Yhtä lailla koirakin on alun perin luonnosta peräisin, mutteipä kukaan koskaan väitä, että koirien kuuluisi saada olla irti. Jos kissan vapaata ulkoilua perustelee virikkeillä, se kertoo enemmän omistajan laiskuudesta ja kyvyttömyydestä keksiä lemmikilleen tekemistä kuin kissan todellisista tarpeista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia :) Joo, kyllä se on aikalailla niin, että jos vaan omistajalla on yhtään kekseliäisyyttäm viitseliäisyyttä ja aikaa, eikä asunto ole ihan koirankoppi, kissa saa oikein mainiosti virikkeitä sisälläkin ja valvotusti ulkoillessa. :)

   Poista

Kommentit ja kysymykset ovat tervetulleita :) Kaikki asialliset viestit julkaistaan.